Rozhovor s Veronikou Kolníkovou

K žákům, kteří studují na naší škole, patří i slovenská reprezentantka v plavání Bc. Veronika Kolníková, která byla vyhlášena jako druhá sportovkyně města Znojma. Je držitelkou mnoha medailí z velkých cen Slovenska, České republiky, Znojma, Brna a mezinárodních mistrovství ČR, SR i Rakouska. K nejaktuálnějším úspěchům patří 4 x 1. místo na mezinárodním mistrovství Slovenska a nový rekord na 1500 m volný způsob.

Přes její nabitý program se nám podařilo ji požádat o krátký rozhovor.

1.       Veroniko, co způsobilo, že Ty jako slovenská reprezentantka, ses ocitla v našem krásném městě Znojmě?

Odp.: Ve Znojmě jsem již od svých 17. let. Hledala jsem lepší podmínky pro trénování, než byly na Slovensku. Na doporučení mého tehdejšího slovenského trenéra jsem využila možnost vyzkoušet případnou spolupráci s panem Mgr. Jiřím Kyněrou, který působil jako trenér plavání ve Znojmě. Jeho profesionální přístup i tréninkové metody mně plně vyhovovaly, a proto jsem nehledala dál a přestěhovala se do Znojma.

2.       Co Tě vede k tomu, že si chceš doplnit své vysokoškolské vzdělání o učební obor Cukrář(ka)?

Odp.: Pečení cukroví mě bavilo již od malička. Není nic lepšího než dělat či studovat to, co vás baví. Vyučení v tomto oboru pak beru jako jednu z možností mého budoucího povolání po ukončení aktivní plavecké kariéry.

3.       Nabízí se otázka: Proč sis vybrala zrovna naší školu? Proč ne třeba SOŠ v Brně?

Odp.: O škole jsem slyšela již dříve, než jsem se rozhodla pro vyplnění přihlášky. Cukrářské a pekařské výrobky, které pocházejí z praktické výuky žáků pod odborným vedením mistrů odborné výchovy, mají velký ohlas u veřejnosti. Škola má velmi dobré jméno, co se týče odborného vzdělávání, které je úzce propojeno s praxí. Svoji úlohu ve výběru školy sehrálo samozřejmě i případné dojíždění spojené  s časovou ztrátou.

Vzhledem k tomu, že vedle příprav na závody se také věnuji trénování žactva, uvítala jsem vstřícné jednání ze strany vedení školy a učitelského sboru. Mohu vykonávat zkoušky v rámci doplnění klasifikace v náhradních termínech.

4. Kromě příprav na závody se také věnuješ trenérské činnosti dorostu a žáků. Lze všechny

Tvé aktivity skloubit ještě se studiem?

Odp.: Není to jednoduché. Může se zdát, že studium na „učilišti“ je snadné. Nechci tvrdit opak, přesto nároky na zvládnutí učiva, především v odborných předmětech, nejsou malé. Hodně mi pomáhá vstřícné jednání ze strany vedení školy a učitelského sboru

5.Uplatnila jsi dovednosti získané na škole někdy v praktickém životě?

Odp: Přiznám se, že ve Znojmě nemám čas na pečení. Doma na Slovensku příležitostně vytvářím sladkosti na rodinné oslavy. Získala jsem lepší návyky ohledně přípravy krémů, držení cukrářského sáčku a ostatních cukrářských nástrojů. Praktická výuka mi hodně pomáhá v osvojení si technologických postupů cukrářských výrobků.

6. Máš srovnání praktické výuky na naší škole a jiné škole?

Odp.: Nemám, nebyl důvod.

7. Setkala ses během své sportovní kariéry s jiným absolventem naší školy?

Odp.: Pokud vím, na vaší škole také studoval Květoslav Svoboda. S ním se potkávám pracovně, také se věnuje trenérské činnosti.

8. Co Tě čeká v nejbližší době?

Odp.: Dva víkendy po sobě jsem se účastnila nejdříve mistrovství Slovenska a pak mistrovství Česka. Na prvním se celkem dařilo, na druhém už bohužel tolik ne. Za limitem na mistrovství světa do Koreje jsem zaostala necelé 4 vteřiny na 1500 m volný způsob na v disciplíně 800 m volný způsob to byli jenom 2 vteřiny. Takže teď mám několik dní volno, potřebuji se dát do pořádku hlavně ze zdravotní stránky. Věnuji se čistě trénování dětí. Tréninky na novou sezónu nám začnou začátkem srpna, první závody máme domácí Velkou cenu Znojma 7. – 8. 9. 2019. Takže první měsíc prázdnin bude hodně o odpočinku.

9. Co bys vzkázala zájemcům o učební obor Cukrář?

Odp.: Pokud rádi tvoříte, máte fantazii a chuť se učit něčemu novému, tak neváhejte podat si přihlášku ke studiu. Škola vás dostatečně vybaví teoretickými vědomostmi i praktickými dovednostmi, naučíte se nejen klasickou cukrařinu, ale i inovativní prvky. Své dovednosti můžete zúročit i na celostátních soutěžích s mezinárodní účastí. Škola také nabízí zahraniční stáže v Rakousku nebo Itálii, nabité zkušenosti vám pomohou pro získání lukrativního pracovního místa nebo při založené své vlastní firmy.

10. K naplnění Tvých cílů přejeme mnoho zdaru, děkujeme za rozhovor