1. MÍSTA V CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽI SAMOSTATNÝCH ODBORNÝCH PRACÍ OČIMA VÍTĚZŮ

Dne 8. listopadu 2025 si z Prahy přivezli dva naši žáci 1. místa ve 14. ročníku celostátní soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci: za obor Cukrář Natálie LAŠTUVKOVÁ a za obor Kuchař-číšník Tomáš JELÍNEK.

TOMÁŠ zaujal členy hodnotící komise svojí prací s názvem Oslava 20. výročí otevření vinařského penzionu … Ve své práci připravil slavnostní hostinu pro významné partnery vinařského penzionu ve Strachoticích. Vytvořil menu o 6 chodech, které zcela vystihovalo charakteristiku slavnostní hostiny, např.

·         polévka „Hříbkový krém s kapkou portského vína a parmazánovými chipsy“

·         hlavní pokrm – „Jehněčí kotleta v bylinkové krustě s pak choi, grilovanou zeleninou a omáčkou z červeného vína“

NATÁLIE soutěžila s prací na téma Den matek. Hodnotící komisi zaujala nejen precizní formální úprava, ale zejména originálně vyrobený specifický výrobek-tartaletky. Korpus byl tvořen lineckým těstem naplněným malinovou ganache a přiloženou mousse z bílé čokolády ozdobenou po obvodu sušenými malinami a na povrchu čerstvou malinou.  Jako slavnostní výrobek pak vytvořila dort pro maminku ze světlého olejového korpusu, s mascarpone krémem, pistáciovým máslem a malinovou redukcí, dozdobený modelovanými růžičkami.

V letošním roce poprvé nikdo ze zúčastněných nevěděl, které místo obsadí. Do Prahy se jelo s hřejivými pocity, neboť sem byli pozváni jen ti žáci, kteří se umístili na prvních třech místech v každé kategorii. Napětí bylo veliké, o to větší překvapení bylo, když došlo k vyhlašování těch nejlepších. Pocity radosti, štěstí i dojetí oceněných včetně přítomných rodičů i zástupců naší školy byly veliké.

NEVÁHALY JSME A OBOU VÍTĚZŮ JSME SE ZEPTALY:

1. Jak jsi se o soutěži Hospodářské komory dozvěděl/a? Věděl jsi, že taková soutěž existuje?

Tomáš: Dozvěděl jsem se o ní na konci školního roku, poté, co jsem úspěšně zvládl dokončit zkoušky v oboru Kuchař-číšník s vyznamenáním

Natálie: O soutěži jsem se dozvěděla od paní učitelky Brančové, která nás informovala a povzbudila k účasti.    Do té doby jsem vůbec nevěděla, že něco takového existuje.

2. Jaký byl tvůj první pocit, když jsi zjistil/a, že jsi vyhrál/a první místo?

Tomáš: Nechtěl jsem tomu vůbec věřit. Od začátku, co jsem nastoupil na školu, tak jsem si říkal, že budu rád, když to vůbec dokončím, protože mě učení na základní škole příliš nešlo. A nikdy by mě nenapadlo, že to může takto dopadnout.

Natálie: Byl to skvělý pocit. Nejdříve jsem tomu nemohla uvěřit, protože mě ani nenapadlo, že bych mohla skončit na prvním místě. Pak přišla obrovská radost. Uvědomila jsem si totiž, že všechna ta práce a úsilí za to opravdu stálo.

3. Co pro tebe znamená být oceněn/a v celorepublikové soutěži?

Tomáš: Je to pro mě něco nepopsatelného, velké překvapení, ani ve snu by mě to nenapadlo.

Natálie: Je to pro mě pocta. Beru to jako potvrzení, že to, co dělám, má smysl. Zároveň mě to motivuje pokračovat dál, a ještě víc se rozvíjet v tom, co mě baví.

4. Jaké části práce ti daly nejvíce zabrat?

Tomáš: Asi úplně nemám nějakou část, která by mě dala vyloženě zabrat, ale byly tam části, u kterých jsem strávil opravdu hodně času.

Natálie: Nejnáročnější pro mě bylo sepsat a dát do kupy kvalitní informace tak, aby dávaly smysl. Chtěla jsem, aby práce vyšla co nejlépe, takže jsem musela hodně zkoušet, opravovat a dolaďovat detaily. Trvalo mi, než jsem se vším byla spokojená a aby bylo všechno podle mých představ.

5. Jaké zdroje nebo informace jsi při zpracování využíval/a?

Tomáš: Využíval jsem informace a zdroje ze zápisů z hodin, z praxe, z restaurací, kde jsem vykonával praxi a také nějaké zdroje z internetu.

Natálie: Při zpracování jsem čerpala především z vlastních poznámek a sešitů z odborných předmětů. Dále jsem využila i některé internetové zdroje a také mi hodně pomohli konzultace s učiteli.

6. Měla jsi možnost konzultovat svou práci s učiteli nebo odborníky z praxe?

Tomláš: Ano, svoji odbornou práci jsem několikrát konzultoval s paní učitelkou odborných předmětů Mgr. Rožnovskou, s panem mistrem Kochem pak ohledně jídla a přípravy pokrmů.

Natálie: Ano, měla. Zejména paní učitelka Brančová mi poskytla rady k teoretické části a strukturování práce, a paní Polachová z odborných praxí mě podporovala při praktické části. I díky nim jsem mohla práci lépe zpracovat a získat znalosti, které by mi jinak chyběly.

7. Myslíš, že by se takové práce měly více zapojovat do výuky?

Tomáš: Ano, myslím, že vy se takové práce měly více zapojovat do výuky. Člověk se při nich naučí mnohem víc než jen teorii – musí přemýšlet, plánovat, ověřovat informace a dotahovat věci do konce. Navíc je to příležitost vyzkoušet si něco praktického a zjistit, co opravdu člověk umí.

Natálie: Ano, určitě. Je to dobrý způsob, jak studentům ukázat realitu oboru a připravit je na praxi.

8. Jak probíhalo vyhodnocení soutěže v Praze?

Tomáš: Při vstupu do Kaiserštejnského paláce na Malostranském náměstí v Praze jsme došli do sálu, kde byli všichni nominovaní, zástupci škol i rodiče. Po přivítání pak došlo k samotnému vyhlašování přihlášených oborů.

Natálie: Vyhodnocení soutěže probíhalo velmi slavnostně. Program zahrnoval slavnostní předávání ocenění a prezentace oceněných prací. Měla jsem možnost vidět prezentace ostatních účastníků v různých oborech. Celá akce měla přátelskou a motivující atmosféru.

9. Jaký byl tvůj nejsilnější zážitek z tohoto dne?

Tomáš: To, když vyslovili moje jméno a řekli, že jsem měl nejlepší odbornou závěrečnou práci v oboru.

Natálie: Nejsilnější pro mě byla chvíle, kdy vyhlašovali výsledky a já slyšela své jméno. Byl to okamžik plný překvapení a radosti, kdy se mi všechnu námahu a čas věnovaný práci vyplatilo.

10. Přinesl/a sis domů nějakou inspiraci nebo zkušenost, kterou chceš dál využít?

Tomáš: Hlavně jsem si uvědomil, že když člověk pracuje systematicky a má jasný plán, jde práce mnohem lépe od ruky:

Natálie: Ano, inspirovalo mě to dál se rozvíjet, pracovat na sobě a zkoušet nové věci.

11. Jak tě tato soutěž ovlivnila – uvažuješ o dalším studiu nebo práci v oboru gastronomie?

Tomáš: Myslím, že mě zatím tato soutěž nijak neovlivnila

Natálie: Zatím si nejsem zcela jistá, zda zůstanu v tomto oboru profesionálně, ale například pečení dortů a zákusků mě baví a určitě s tím nepřestanu. Zkušenost ze samostatné práce a odborných praxí mi navíc pochopit, co mě baví a jak bych se tomu mohla věnovat i v budoucnu.

12. Co bys poradil/a spolužákům, kteří se do podobných soutěží chtějí zapojit?

Tomáš: Ať si stojí za svým, a jestli si to chtějí zkusit, tak ať jdou do toho.

Natálie: Ať se nebojí do toho jít. Je to skvělá zkušenost, člověk se hodně naučí a může ho to posunout dál.13. Jak bys jednou chtěl/a zúročit to, co ses při tvorbě práce naučil/a?

Tomáš: To, co jsem se při tvorbě práce naučil, bych chtěl zúročit hlavně v praxi. Díky zpracování tématu jsem získal přehled, který mi pomůže lépe porozumět dané oblasti a používat získané znalosti při běžných situacích i v budoucím zaměstnání.

Natálie: Ano, zkušenosti z této práce chci v budoucnu využívat spíše jako koníček. Pečení dortů a zákusků mě baví a ráda se tomu budu věnovat ve volném čase, i když se profesionálně tomuto boru pravděpodobně věnovat nebudu.

Oběma aktérům moc děkujeme a přejeme mnoho úspěchů, nejen při studiu maturitního oboru Podnikání, ale i v profesním a osobním životě. Za tento velký úspěch jim ředitel školy udělil pochvalu a předal knižní odměnu.

 

Vedoucí jednotlivých SOP: Ing. Věra Brančová a Mgr. Miroslava Rožnovská