Obor Agropodnikání

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …

Mistrovství ČR v řezu révy vinné
Po úspěšné reprezentaci školy na soutěži v řezu révy vinné ve Valticích jsme se dne 17. 2. 2023 zúčastnili mistrovství ČR v řezu révy vinné v Bzenci. V 18. ročníku se prezentovalo celkem 71 soutěžících, kteří byli rozděleni na dvě kategorie – kategorie Junior do 21 let a kategorie Elite nad 21 let. V kategorii Junior se do boje o zlaté nůžky zapojil náš žák 3. ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam …

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …

Mistrovství ČR v řezu révy vinné
Po úspěšné reprezentaci školy na soutěži v řezu révy vinné ve Valticích jsme se dne 17. 2. 2023 zúčastnili mistrovství ČR v řezu révy vinné v Bzenci. V 18. ročníku se prezentovalo celkem 71 soutěžících, kteří byli rozděleni na dvě kategorie – kategorie Junior do 21 let a kategorie Elite nad 21 let. V kategorii Junior se do boje o zlaté nůžky zapojil náš žák 3. ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam …
Obor Kuchař - číšník

Austerlitz Gastroform Cup 2023
Pro žáky oboru Kuchař-číšník bylo datum 20. 4. 2023 velice povedené. Účastnili jsme se soutěže Austerlitz Gastroform Cup 2023, odkud jsme dovezli medaili za umístění v bronzovém pásmu ….

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Austerlitz Gastroform Cup 2023
Pro žáky oboru Kuchař-číšník bylo datum 20. 4. 2023 velice povedené. Účastnili jsme se soutěže Austerlitz Gastroform Cup 2023, odkud jsme dovezli medaili za umístění v bronzovém pásmu ….

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.
Obor Opravář zemědělských strojů

Opraváři z Dvořákové opět mezi nejlepšími
Střední odborná škola Znojmo, Dvořákova ve spolupráci se Střední školou dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov uspořádala dne 20. dubna 2023 v Moravském Krumlově na pracovišti v Polánce krajskou soutěž Zemědělský opravář 2023.
Soutěž se uskutečnila pod záštitou předsedy představenstva Agrární komory Znojmo Ing. Milana Ptáčka a ředitelky Okresní hospodářské komory Znojmo Marie Jílkové …

Exkurze opravářů do cukrovaru
Začátkem dubna se uskutečnila exkurze do společnosti Moravskoslezské cukrovary s.r.o. Žáci třídy 1. OB se se svými učiteli odborného výcviku vydali vlakem do Hrušovan nad Jevišovkou, kde na ně čekala prohlídka cukrovaru v době, kdy se všechny stroje kontrolují a opravují. Technici firmy měli pro žáky připravená dvě stanoviště, na kterých jim vysvětlili a ukázali, jak to v cukrovaru chodí a co jejich práce obnáší …

Opraváři z Dvořákové opět mezi nejlepšími
Střední odborná škola Znojmo, Dvořákova ve spolupráci se Střední školou dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov uspořádala dne 20. dubna 2023 v Moravském Krumlově na pracovišti v Polánce krajskou soutěž Zemědělský opravář 2023.
Soutěž se uskutečnila pod záštitou předsedy představenstva Agrární komory Znojmo Ing. Milana Ptáčka a ředitelky Okresní hospodářské komory Znojmo Marie Jílkové …

Exkurze opravářů do cukrovaru
Začátkem dubna se uskutečnila exkurze do společnosti Moravskoslezské cukrovary s.r.o. Žáci třídy 1. OB se se svými učiteli odborného výcviku vydali vlakem do Hrušovan nad Jevišovkou, kde na ně čekala prohlídka cukrovaru v době, kdy se všechny stroje kontrolují a opravují. Technici firmy měli pro žáky připravená dvě stanoviště, na kterých jim vysvětlili a ukázali, jak to v cukrovaru chodí a co jejich práce obnáší …
Obor Cukrář

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Soutěž odborných dovedností – Cukrář
Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Soutěž odborných dovedností – Cukrář
Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …
Obor Řezník - uzenář

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …

Výroba voňavých klobás
Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

Příprava zvěřiny
V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …

Výroba voňavých klobás
Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

Příprava zvěřiny
V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.
Obor Prodavač

Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Poděkování pro školní výukovou prodejnu
S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.

Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Poděkování pro školní výukovou prodejnu
S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.
Obor Pekař

V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Připomenutí holocaustu
Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Připomenutí holocaustu
Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …
Obor Zahradník

VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ NA ZŠ PRAŽSKÁ
Dne 23. 3. 2023 se v rámci projektu iKAP uskutečnila další aktivita na ZŠ Pražská na téma Velikonoční vazba. S žáky základní školy spolupracovali žáci 1. ročníku oboru Zahradník.
Ve třídě panovala příjemná atmosféra. Každý zahradník z 1. ročníku si vzal svou skupinku a vysvětloval, jak při aranžování postupovat. Žáci si vytvořili vypichovanou misku z větviček zimolezu, brslenu a vrby …

Jak se rodí FLORISTA
Ve vyhledávači zjistíme, že označení florista se nejčastěji využívá v květinářství, kde pečuje o rostliny, především řezané, jejich aranžování a prodej. K tomu musí tento odborník ovládat základy ekonomiky a marketingu, dodržovat estetické zásady, být kreativní a být vstřícný v jednání se zákazníky.
Není toho docela dost na jednu osobu? ….

TÝDEN V KVĚTINÁŘSTVÍ
V týdnu od 6. 3 do 10. 3. 2023 se naše žákyně oboru Zahradník, VENDULA SVÁČKOVÁ, zúčastnila odborné stáže ve firmě, konkrétně v Květinovém studiu Ivo Chladil ve Znojmě.
Odborná stáž byla odměnou pro nejlepšího floristu za nejlepší aranžérskou kompozici prezentovanou na vánoční výstavě „Evropské Vánoce“. Vendula vytvořila aranžmá „Vánoce v Itálii“, kde využila nejen své odborné znalosti o vazačském materiálu, ale také o tradicích a zvycích v této zemi.

VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ NA ZŠ PRAŽSKÁ
Dne 23. 3. 2023 se v rámci projektu iKAP uskutečnila další aktivita na ZŠ Pražská na téma Velikonoční vazba. S žáky základní školy spolupracovali žáci 1. ročníku oboru Zahradník.
Ve třídě panovala příjemná atmosféra. Každý zahradník z 1. ročníku si vzal svou skupinku a vysvětloval, jak při aranžování postupovat. Žáci si vytvořili vypichovanou misku z větviček zimolezu, brslenu a vrby …

Jak se rodí FLORISTA
Ve vyhledávači zjistíme, že označení florista se nejčastěji využívá v květinářství, kde pečuje o rostliny, především řezané, jejich aranžování a prodej. K tomu musí tento odborník ovládat základy ekonomiky a marketingu, dodržovat estetické zásady, být kreativní a být vstřícný v jednání se zákazníky.
Není toho docela dost na jednu osobu? ….

TÝDEN V KVĚTINÁŘSTVÍ
V týdnu od 6. 3 do 10. 3. 2023 se naše žákyně oboru Zahradník, VENDULA SVÁČKOVÁ, zúčastnila odborné stáže ve firmě, konkrétně v Květinovém studiu Ivo Chladil ve Znojmě.
Odborná stáž byla odměnou pro nejlepšího floristu za nejlepší aranžérskou kompozici prezentovanou na vánoční výstavě „Evropské Vánoce“. Vendula vytvořila aranžmá „Vánoce v Itálii“, kde využila nejen své odborné znalosti o vazačském materiálu, ale také o tradicích a zvycích v této zemi.