Zajímavosti z odborného výcviku

Obor Agropodnikání

U nás ve škole včelaříme!

Podařilo se nám zakoupit a nachystat vše potřebné pro zahájení výuky včelařství u oboru Agropodnikání v rámci předmětu chov hospodářských zvířat. Med je hustá, sladká a lepkavá kapalina, ano to víme všichni, ale to vše kolem než med vznikne je doslova zázrak. Med je i lék a jak tento zlatý lék vznikne nás naučí zkušený včelař.

Více »

Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad

Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.

Více »

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby

26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Více »

U nás ve škole včelaříme!

Podařilo se nám zakoupit a nachystat vše potřebné pro zahájení výuky včelařství u oboru Agropodnikání v rámci předmětu chov hospodářských zvířat. Med je hustá, sladká a lepkavá kapalina, ano to víme všichni, ale to vše kolem než med vznikne je doslova zázrak. Med je i lék a jak tento zlatý lék vznikne nás naučí zkušený včelař.

Více »

Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad

Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.

Více »

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby

26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Více »

Obor Kuchař - číšník

Školní zkouška běžného dne v restauraci

Už mnohokrát se při společném sezení žáci oboru Kuchař-číšník vyptávali, jak probíhala práce šéfkuchaře ve společném stravování v restauraci. Vždy s nadšením poslouchali příběhy, kdy byla restaurace plná zákazníků a pro personál byly tyto chvíle pracovně hektické a fyzicky i psychicky náročné.
S mojí kolegyní Jiřinkou jsme si dali úkol vytvořit pracovní prostředí a atmosféru podobnou té v restauračním zařízení …

Více »

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Kuchař-číšník

Jako každý rok se na naší škole konaly obhajoby odborných prací žáků oboru Kuchař – číšník. Žáci si z nabídky zvolili práci, která byla tématem jejich osobnosti nejblíže.
Ze zadaných šablon žáci sestavili 6ti-chodové menu převážně v moderní úpravě. Samostatně připravili studený předkrm, který degustovali a hodnotili členové odborné poroty …

Více »

Školní zkouška běžného dne v restauraci

Už mnohokrát se při společném sezení žáci oboru Kuchař-číšník vyptávali, jak probíhala práce šéfkuchaře ve společném stravování v restauraci. Vždy s nadšením poslouchali příběhy, kdy byla restaurace plná zákazníků a pro personál byly tyto chvíle pracovně hektické a fyzicky i psychicky náročné.
S mojí kolegyní Jiřinkou jsme si dali úkol vytvořit pracovní prostředí a atmosféru podobnou té v restauračním zařízení …

Více »

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Kuchař-číšník

Jako každý rok se na naší škole konaly obhajoby odborných prací žáků oboru Kuchař – číšník. Žáci si z nabídky zvolili práci, která byla tématem jejich osobnosti nejblíže.
Ze zadaných šablon žáci sestavili 6ti-chodové menu převážně v moderní úpravě. Samostatně připravili studený předkrm, který degustovali a hodnotili členové odborné poroty …

Více »

Obor Opravář zemědělských strojů

Každý opravář musí umět pracovat s výkresovou dokumentací

Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů vyměnili pracovní ponky, svěráky a zámečnické nářadí za kovářskou výheň, kovadliny, kladiva a kleště. Do konce školního roku se budou žáci v odborném výcviku zdokonalovat v kovářských dovednostech, které patří k základní profesní kvalifikaci každého zemědělského opraváře.

Více »

Naše kovárna se žákům z Tišnova moc líbila

Naši školu navštívili opraváři z Tišnova, kteří si mohli prohlédnout naší novou kovárnu a vyzkoušet si nebo i zopakovat základní kovářské dovednosti. Většina žáků již prošla kovářským výcvikem v jejich školní kovárně v odborném výcviku, ale tak hezkou kovárnu prý zdaleka nemají . . . a chtěli by také.
O kování byl mezi žáky velký zájem, někteří navštěvují školní kovářský kroužek. Takže bylo co hodnotit a porovnávat.

Více »

Výroba svícnů

I žáci oboru Opravář zemědělských strojů přispěli se svými výrobky na Velikonoční výstavu.
Roman Vaškových, učitel OV

Více »

Každý opravář musí umět pracovat s výkresovou dokumentací

Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů vyměnili pracovní ponky, svěráky a zámečnické nářadí za kovářskou výheň, kovadliny, kladiva a kleště. Do konce školního roku se budou žáci v odborném výcviku zdokonalovat v kovářských dovednostech, které patří k základní profesní kvalifikaci každého zemědělského opraváře.

Více »

Naše kovárna se žákům z Tišnova moc líbila

Naši školu navštívili opraváři z Tišnova, kteří si mohli prohlédnout naší novou kovárnu a vyzkoušet si nebo i zopakovat základní kovářské dovednosti. Většina žáků již prošla kovářským výcvikem v jejich školní kovárně v odborném výcviku, ale tak hezkou kovárnu prý zdaleka nemají . . . a chtěli by také.
O kování byl mezi žáky velký zájem, někteří navštěvují školní kovářský kroužek. Takže bylo co hodnotit a porovnávat.

Více »

Výroba svícnů

I žáci oboru Opravář zemědělských strojů přispěli se svými výrobky na Velikonoční výstavu.
Roman Vaškových, učitel OV

Více »

Obor Cukrář

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář

Dne 16. ledna 2025 se konaly obhajoby závěrečných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář. Obhajob se zúčastnilo 21 žáků. Žáci byli rozděleni do tří skupin podle vedoucí práce, která žáky při zpracování metodicky vedla. Během obhajoby žáci charakterizovali téma, které si zvolili a popsali dva výrobky, které …..

Více »

Soutěž odborných dovedností

Dne 20. ledna 2025 se konala Soutěž odborných dovedností žáků 2. ročníku oboru Cukrář.
Úkolem bylo vyrobit 20 ks listových trubiček. Bodově se hodnotil vodánek, tuková kostka, provalování, počet vyrobených kusů a celkový dojem …

Více »

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář

Dne 16. ledna 2025 se konaly obhajoby závěrečných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář. Obhajob se zúčastnilo 21 žáků. Žáci byli rozděleni do tří skupin podle vedoucí práce, která žáky při zpracování metodicky vedla. Během obhajoby žáci charakterizovali téma, které si zvolili a popsali dva výrobky, které …..

Více »

Soutěž odborných dovedností

Dne 20. ledna 2025 se konala Soutěž odborných dovedností žáků 2. ročníku oboru Cukrář.
Úkolem bylo vyrobit 20 ks listových trubiček. Bodově se hodnotil vodánek, tuková kostka, provalování, počet vyrobených kusů a celkový dojem …

Více »

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Obor Řezník - uzenář

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

Zpracování „divočiny“

Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník

Více »

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

Zpracování „divočiny“

Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník

Více »

Obor Prodavač

Obhajoby závěrečných odborných prací žáků oboru Prodavač

Dne 16. ledna 2025 proběhly obhajoby závěrečných odborných prací žáků učebního oboru Prodavač. Žáci zadání obdrželi v měsíci říjnu a průběžně je zpracovávali. Chodili na konzultace k vedoucí prací, kde dostávali rady, aby závěrečná práce splňovala stanovené cíle.
Obsahem byly tyto kapitoly: 1. Úvod, základní charakteristika, 2. Návrh prodejny, 3. Dodavatelé zboží, 4. Charakteristika zboží, 5. Stanovení ceny zboží, 6. Propagace prodejny, 7. Dárkové balení kolekce dárků, 8. Přílohy …..

Více »

Jdeme s dobou

Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

Více »

„V balícím papíru Vánoce na míru…“

Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Více »

Obhajoby závěrečných odborných prací žáků oboru Prodavač

Dne 16. ledna 2025 proběhly obhajoby závěrečných odborných prací žáků učebního oboru Prodavač. Žáci zadání obdrželi v měsíci říjnu a průběžně je zpracovávali. Chodili na konzultace k vedoucí prací, kde dostávali rady, aby závěrečná práce splňovala stanovené cíle.
Obsahem byly tyto kapitoly: 1. Úvod, základní charakteristika, 2. Návrh prodejny, 3. Dodavatelé zboží, 4. Charakteristika zboží, 5. Stanovení ceny zboží, 6. Propagace prodejny, 7. Dárkové balení kolekce dárků, 8. Přílohy …..

Více »

Jdeme s dobou

Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

Více »

„V balícím papíru Vánoce na míru…“

Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Více »

Obor Pekař

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

V tisku chválí naše pekaře!

Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Více »

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Více »

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

V tisku chválí naše pekaře!

Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Více »

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Více »

Obor Zahradník

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

Květiny kam se podíváš

Ve chvíli, kdy 8. 1. 2025 přijel p. Lukáš Kouřil a přivezl řezané květiny, byla jich plná vazárna. Květiny byly určené žákům oboru Zahradník a Zahradnické práce, kteří se zúčastnili  floristického kurzu pod vedením výše jmenovaného lektora  pana Ing.  Lukáše Kouřila, absolventa Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, držitele certifikátu „Bridal Bouquets“ německé floristky Wally Klett …

Více »

Řez ovocných stromů

Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev …

Více »

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací

Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Více »

Květiny kam se podíváš

Ve chvíli, kdy 8. 1. 2025 přijel p. Lukáš Kouřil a přivezl řezané květiny, byla jich plná vazárna. Květiny byly určené žákům oboru Zahradník a Zahradnické práce, kteří se zúčastnili  floristického kurzu pod vedením výše jmenovaného lektora  pana Ing.  Lukáše Kouřila, absolventa Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, držitele certifikátu „Bridal Bouquets“ německé floristky Wally Klett …

Více »

Řez ovocných stromů

Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev …

Více »