Zajímavosti z odborného výcviku

Obor Agropodnikání

Agrall Show 2023

Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …

Více »

Mistrovství ČR v řezu révy vinné

Po úspěšné reprezentaci školy na soutěži v řezu révy vinné ve Valticích jsme se dne 17. 2. 2023 zúčastnili mistrovství ČR v řezu révy vinné v Bzenci. V 18. ročníku se prezentovalo celkem 71 soutěžících, kteří byli rozděleni na dvě kategorie – kategorie Junior do 21 let a kategorie Elite nad 21 let. V kategorii Junior se do boje o zlaté nůžky zapojil náš žák 3. ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam

Více »

VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NA SOUTĚŽI V ŘEZU RÉVY VINNÉ VE VALTICÍCH

Ve čtvrtek 9. 2. 2023 se na Střední vinařské škole ve Valticích uskutečnila soutěž studentů odborných škol v řezu révy vinné. I letos byla startovní listina rozšířena o účastníky pozvaných partnerských škol, a to z Mělníka, Rajhradu, Klobouk, Modré a Znojma. Naši školu reprezentovali dva žáci třetího ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam a David Růžička a dvě žákyně oboru Zahradník Kateřina Štolfová a Vendula Sváčková …

Více »

Agrall Show 2023

Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …

Více »

Mistrovství ČR v řezu révy vinné

Po úspěšné reprezentaci školy na soutěži v řezu révy vinné ve Valticích jsme se dne 17. 2. 2023 zúčastnili mistrovství ČR v řezu révy vinné v Bzenci. V 18. ročníku se prezentovalo celkem 71 soutěžících, kteří byli rozděleni na dvě kategorie – kategorie Junior do 21 let a kategorie Elite nad 21 let. V kategorii Junior se do boje o zlaté nůžky zapojil náš žák 3. ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam

Více »

VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NA SOUTĚŽI V ŘEZU RÉVY VINNÉ VE VALTICÍCH

Ve čtvrtek 9. 2. 2023 se na Střední vinařské škole ve Valticích uskutečnila soutěž studentů odborných škol v řezu révy vinné. I letos byla startovní listina rozšířena o účastníky pozvaných partnerských škol, a to z Mělníka, Rajhradu, Klobouk, Modré a Znojma. Naši školu reprezentovali dva žáci třetího ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam a David Růžička a dvě žákyně oboru Zahradník Kateřina Štolfová a Vendula Sváčková …

Více »

Obor Kuchař - číšník

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Můj první vlašský salát

Žáci 1. ročníku oboru Kuchař-číšník se účastnili třídní soutěže se zadáním: vlašský salát speciál. Porota hodnotila vzhled a chuť výrobku.
Učitelé odborného výcviku oboru Kuchař-číšník

Více »

Soutěž Kuchařů

V odborném výcviku oboru Kuchař-číšník – 3. ročník, jsme uspořádali týmovou soutěž v sestevení a přípravě poledního tříchodového menu. Naši žáci mají necelé 4 měsíce do závěrečných zkoušek, proto základem byly české recepty. Dobrý kuchař se musí  v gastronomii stále rozvíjet a jít cestou moderních trendů. Naši žáci se v soutěži snažili základní recepty rozvinout na vyšší úroveň a ukázet, že si po vyučení své místo v oboru zaslouží …

Více »

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Můj první vlašský salát

Žáci 1. ročníku oboru Kuchař-číšník se účastnili třídní soutěže se zadáním: vlašský salát speciál. Porota hodnotila vzhled a chuť výrobku.
Učitelé odborného výcviku oboru Kuchař-číšník

Více »

Soutěž Kuchařů

V odborném výcviku oboru Kuchař-číšník – 3. ročník, jsme uspořádali týmovou soutěž v sestevení a přípravě poledního tříchodového menu. Naši žáci mají necelé 4 měsíce do závěrečných zkoušek, proto základem byly české recepty. Dobrý kuchař se musí  v gastronomii stále rozvíjet a jít cestou moderních trendů. Naši žáci se v soutěži snažili základní recepty rozvinout na vyšší úroveň a ukázet, že si po vyučení své místo v oboru zaslouží …

Více »

Obor Opravář zemědělských strojů

Každý malý krok vede k velkému cíli …

Dne 10. 3. 2023 uzavřeli žáci třídy 2.OP učebního oboru Opravář zemědělských strojů tematický celek Strojní obrábění kovů. Své snažení uzavřeli soubornou prací na téma „Strojní svěrák pod vrtačku“.
Výsledný svěrák je sestaven ze soustružených, frézovaných a vrtaných dílů, vzájemně spojených šroubovými spoji. Vše vyrobené podle výkresové dokumentace.
Bc. Vítězslav Bořecký učitel OV

Více »

Údržba malé mechanizace

Žáci prvního ročníku 1. OB oboru Opravář zemědělských strojů. Údržba motoru, seřízení předstihu a vyčištění palivové soustavy.

Leoš Cejpek, učitel OV

Více »

Každý malý krok vede k velkému cíli …

Dne 10. 3. 2023 uzavřeli žáci třídy 2.OP učebního oboru Opravář zemědělských strojů tematický celek Strojní obrábění kovů. Své snažení uzavřeli soubornou prací na téma „Strojní svěrák pod vrtačku“.
Výsledný svěrák je sestaven ze soustružených, frézovaných a vrtaných dílů, vzájemně spojených šroubovými spoji. Vše vyrobené podle výkresové dokumentace.
Bc. Vítězslav Bořecký učitel OV

Více »

Údržba malé mechanizace

Žáci prvního ročníku 1. OB oboru Opravář zemědělských strojů. Údržba motoru, seřízení předstihu a vyčištění palivové soustavy.

Leoš Cejpek, učitel OV

Více »

Obor Cukrář

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Soutěž odborných dovedností – Cukrář

Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …

Více »

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář

Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …

Více »

Gastro Kroměříž 2023

Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Více »

Soutěž odborných dovedností – Cukrář

Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …

Více »

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář

Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …

Více »

Obor Řezník - uzenář

Výroba voňavých klobás

Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových  a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
 
Michal Koch, učitel odborného výcviku

Více »

Příprava zvěřiny

V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

Více »

Výroba voňavých klobás

Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových  a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
 
Michal Koch, učitel odborného výcviku

Více »

Příprava zvěřiny

V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

Více »

Obor Prodavač

Jdeme s dobou

Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

Více »

„V balícím papíru Vánoce na míru…“

Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Více »

Poděkování pro školní výukovou prodejnu

S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.

Více »

Jdeme s dobou

Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

Více »

„V balícím papíru Vánoce na míru…“

Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Více »

Poděkování pro školní výukovou prodejnu

S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.

Více »

Obor Pekař

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Více »

Připomenutí holocaustu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

Více »

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Více »

Připomenutí holocaustu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

Více »

Obor Zahradník

KREATIVNÍ ZNOJMO

Ve dnech 11. – 12. března 2023, před jarními prázdninami, jsme se připojili k mnoha vystavovatelům z celé republiky na veletrhu tvoření a kreativity v Louckém klášteře. Tato akce se uskutečňuje dvakrát do roka, jednou na jaře a podruhé na podzim. Protože jsme se této akce již zúčastnili v podzimním termínu, těšili jsme se na jaro a vymýšleli zajímavé činnosti.

Více »

VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NA SOUTĚŽI V ŘEZU RÉVY VINNÉ VE VALTICÍCH

Ve čtvrtek 9. 2. 2023 se na Střední vinařské škole ve Valticích uskutečnila soutěž studentů odborných škol v řezu révy vinné. I letos byla startovní listina rozšířena o účastníky pozvaných partnerských škol, a to z Mělníka, Rajhradu, Klobouk, Modré a Znojma. Naši školu reprezentovali dva žáci třetího ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam a David Růžička a dvě žákyně oboru Zahradník Kateřina Štolfová a Vendula Sváčková …

Více »

Nové floristické techniky a styly v praktické výuce zahradníků

Dne 31. 1. 2023 si žáci a žákyně oboru Zahradník ze 2. a 3. ročníku na odborném výcviku vyzkoušeli floristickou techniku lepení plnokvětých lilií.
Z jednoho stonku lilie si odstříhali jednotlivé květy. Vybrali si jeden nejkrásnější květ, na který lepili jednotlivé okvětní plátky, které si připravili z dalších květů. Nakonec květy dozdobili zelenými listy opět z lilie. Používali speciální lepidlo na květy …

Více »

KREATIVNÍ ZNOJMO

Ve dnech 11. – 12. března 2023, před jarními prázdninami, jsme se připojili k mnoha vystavovatelům z celé republiky na veletrhu tvoření a kreativity v Louckém klášteře. Tato akce se uskutečňuje dvakrát do roka, jednou na jaře a podruhé na podzim. Protože jsme se této akce již zúčastnili v podzimním termínu, těšili jsme se na jaro a vymýšleli zajímavé činnosti.

Více »

VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NA SOUTĚŽI V ŘEZU RÉVY VINNÉ VE VALTICÍCH

Ve čtvrtek 9. 2. 2023 se na Střední vinařské škole ve Valticích uskutečnila soutěž studentů odborných škol v řezu révy vinné. I letos byla startovní listina rozšířena o účastníky pozvaných partnerských škol, a to z Mělníka, Rajhradu, Klobouk, Modré a Znojma. Naši školu reprezentovali dva žáci třetího ročníku oboru Agropodnikání Matěj Semotam a David Růžička a dvě žákyně oboru Zahradník Kateřina Štolfová a Vendula Sváčková …

Více »

Nové floristické techniky a styly v praktické výuce zahradníků

Dne 31. 1. 2023 si žáci a žákyně oboru Zahradník ze 2. a 3. ročníku na odborném výcviku vyzkoušeli floristickou techniku lepení plnokvětých lilií.
Z jednoho stonku lilie si odstříhali jednotlivé květy. Vybrali si jeden nejkrásnější květ, na který lepili jednotlivé okvětní plátky, které si připravili z dalších květů. Nakonec květy dozdobili zelenými listy opět z lilie. Používali speciální lepidlo na květy …

Více »