„Oslava všech, kdo vládnou vařečkou“
Mezinárodní den kuchařů připadá každoročně na 20. října. Tento den je věnovaný všem, kteří rádi vaří, od profesionálních kuchařů přes amatérské nadšence, maminky, tatínky a všechny, kteří vaří s láskou. Mezinárodní den kuchařů vznikl v Africe v roce 2005. Má oslavovat nejenom kuchaře, ale má za cíl také poukázat na problematiku hladovění ve světě …
Strava je jednou ze základních lidských potřeb. Právě tento den nám připomíná nejen důležitost racionálního stravování, ale i to, že ne pro každého je samozřejmý přístup k plnohodnotné stravě. Je to příležitost k zamyšlení a ocenění práce těch, kteří se o naše jídlo starají.
Naše škola, která nabízí řadu gastronomických oborů, si tento den připomněla i ve výuce. Žáci tříd 1. KP, 1. KPZ a 2. KP se zapojili do tematické aktivity, při níž si mohli vybrat libovolnou mezinárodní kuchyni a její typické jídlo. Jejich úkolem bylo nejen představit vybraný pokrm, ale také zpracovat kalkulaci surovin pro přípravu 10 porcí. Největší oblibě se těšila italská kuchyně, ale objevily se i pokrmy z Francie, Maďarska, Řecka, Švédska, Kanady, Mexika, Číny, Japonska, Austrálie a dalších zemí.
Nemohli jsme opomenout významnou osobnost české gastronomie Magdalenu Dobromilu Rettigovou, autorku slavné Domácí kuchařky z roku 1826. Nešlo jen o sbírku obsahující přes 700 receptů od polévek po dezerty, ale i o výchovný a vlastenecký text, který měl povznést domácí vaření na kulturní úroveň.
Provedli jsme průzkum oblíbenosti jídel mezi žáky. Zvítězila svíčková a pizza, na opačném konci žebříčku je celer, kopr a játra. Na otázku, který kuchyňský spotřebič by si rádi koupili, se ve velké míře shodují na kuchyňském robotu a konvektomatu. A kdo je pro ně vzorem v gastronomii? Vedle známých osobností zazněla i ta nejmilejší odpověď: „moje babička“.
Tato aktivita zpestřila výuku nahlédnutím do různých částí světa, prohloubila znalosti o světové gastronomii, české kulinářské historii, matematickou gramotnost při kalkulaci pokrmů a komunikační dovednosti. A to je přece to nejchutnější učení!
Zdravíme všechny kuchaře a přejeme spoustu voňavých kulinářských pochoutek. A když se občas něco nepovede, nezoufejte, protože kdo nic nedělá, nic nepokazí!
Nezapomeňme, že cvik dělá mistra
Mgr. Ivana Besednjaková





