Spolupráce naší školy se školou ve Francii v rámci projektu „ERASMUS“ Auch – Znojmo

Minulý týden naše škola přivítala devět studentů z francouzské školy Eplefpa Auch Beaulieu Lavacant z města Auch, kteří přijeli do Znojma v rámci programu Erasmus+. Osm děvčat a jeden chlapec s pedagogickým doprovodem se ubytovali v hotelu Morava na Horním náměstí ve Znojmě. Odtud studenti každý den ráno odjíždí na místa svých zahraničních pracovních stáží. Clémence pracuje ve firmě Městská zeleň Znojmo, p.o.  ….

V orientaci v českém prostředí jí první týden pomáhal náš žák oboru Agropodnikání Aleš, v tomto týdnu je s ní žák oboru Opravář zemědělských strojů Filip. Catarina poznává a porovnává vzdělávací systém v České republice a Francii na Základní škole v Kravsku. Clara a Coline, spolu opět s naším žákem oboru Podnikání – nástavbové studium Jakubem první týden a Bilgim druhý týden, poznávají práci učitelů na Základní škole Václavské náměstí ve Znojmě. Lucie vykonává svoji stáž v Premium Hotel, kde pracuje v kuchyni. Julie každé ráno odjíždí do Žerotic – Zelinářství Komendovi. Anaïs má ráda koně, proto pracuje v DS Pegas Ing. Trávníček Jiří v Kravsku spolu s Romanou první a Dianou druhý týden. Obě děvčata jsou studentky oboru Podnikání – nástavbové studium. Thomas si přál získat zkušenosti v chovu včel, Zelenina Brožek v Horních Dunajovicích nabízí jak včelařské výrobky, tak i další zkušenosti ze zemědělské výroby. Carla jezdí do Jevišovic na farmu rodiny Auerovy.

Francouzští studenti nejen pracují, ale také poznávají Českou republiku a nejen tu, ale také Rakousko. V odpoledních hodinách jsou připraveny různé aktivity. V prvních dnech proběhlo uvítání vedením školy a prohlídka naší školy, spolu se žáky, kteří se v předcházejících letech účastnili projektu Erasmus+ ve Francii se francouzští hosté setkali v Bowling Baru a utkali se v bowlingovém souboji. Samozřejmě jsme nemohli vynechat prohlídku Znojemského podzemí, kde jsme byli mile překvapeni audio průvodcem namluveným ve francouzštině. A sám průvodce také mluvil francouzsky. Moc příjemná prohlídka. Poté následovala procházka Znojmem, Mikulášský kostel, znojemský hrad, Rotunda sv. Kateřiny, pohled na řeku Dyji. O víkendu výlet do Vídně a druhý den do Brna. Další týden Vodní mlýn v Plenkovicích, procházka kolem rybníka a posezení s českými písničkami za doprovodu harmoniky a houslí u Nevrklů. Také jsme využili nové hřiště v Kolonce při hraní petanque. Ještě nás čeká prohlídka vinných sklepů v Hevlíně a ve čtvrtek odpoledne za účasti zástupců firem, kde studenti pracovali, grilování na školním hřišti a rozloučení před páteční cestou domů do Francie.

Jsme přesvědčeni, že francouzští studenti a jejich pedagogický doprovod, Franck FOUILLET a Sophie LE TALLEC, jsou s připraveným programem spokojeni a odjedou s nejlepšími zkušenostmi a vzpomínkami na pracovní stáž, program Erasmus+ v České republice, ve Znojmě.

Pro zhlédnutí fotografií a postřehů studentů je možné navštívit facebookové stránky francouzského projektu Erasmus+ https://www.facebook.com/AuchBeaulieuLavacantErasmusPlus

Mgr. Marie Povjakalová