Mezinárodní den kuchařů

„Oslava všech, kdo vládnou vařečkou“

Mezinárodní den kuchařů připadá každoročně na 20. října. Tento den je věnovaný všem, kteří rádi vaří, od profesionálních kuchařů přes amatérské nadšence, maminky, tatínky a všechny, kteří vaří s láskou. Mezinárodní den kuchařů vznikl v Africe v roce 2005. Má oslavovat nejenom kuchaře, ale má za cíl také poukázat na problematiku hladovění ve světě …

Strava je jednou ze základních lidských potřeb. Právě tento den nám připomíná nejen důležitost racionálního stravování, ale i to, že ne pro každého je samozřejmý přístup k plnohodnotné stravě. Je to příležitost k zamyšlení a ocenění práce těch, kteří se o naše jídlo starají.

Naše škola, která nabízí řadu gastronomických oborů, si tento den připomněla i ve výuce. Žáci tříd 1. KP, 1. KPZ a 2. KP se zapojili do tematické aktivity, při níž si mohli vybrat libovolnou mezinárodní kuchyni a její typické jídlo. Jejich úkolem bylo nejen představit vybraný pokrm, ale také zpracovat kalkulaci surovin pro přípravu 10 porcí. Největší oblibě se těšila italská kuchyně, ale objevily se i pokrmy z Francie, Maďarska, Řecka, Švédska, Kanady, Mexika, Číny, Japonska, Austrálie a dalších zemí.

Nemohli jsme opomenout významnou osobnost české gastronomie Magdalenu Dobromilu Rettigovou, autorku slavné Domácí kuchařky z roku 1826. Nešlo jen o sbírku obsahující přes 700 receptů od polévek po dezerty, ale i o výchovný a vlastenecký text, který měl povznést domácí vaření na kulturní úroveň.

Provedli jsme průzkum oblíbenosti jídel mezi žáky. Zvítězila svíčková a pizza, na opačném konci žebříčku je celer, kopr a játra. Na otázku, který kuchyňský spotřebič by si rádi koupili, se ve velké míře shodují na kuchyňském robotu a konvektomatu. A kdo je pro ně vzorem v gastronomii? Vedle známých osobností zazněla i ta nejmilejší odpověď: „moje babička“.

Tato aktivita zpestřila výuku nahlédnutím do různých částí světa, prohloubila znalosti o světové gastronomii, české kulinářské historii, matematickou gramotnost při kalkulaci pokrmů a komunikační dovednosti. A to je přece to nejchutnější učení!

Zdravíme všechny kuchaře a přejeme spoustu voňavých kulinářských pochoutek. A když se občas něco nepovede, nezoufejte, protože kdo nic nedělá, nic nepokazí!

Nezapomeňme, že cvik dělá mistra

Mgr. Ivana Besednjaková