Ze života školy

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

VÍCE »

Kvalitní demi-glace se „táhne“ 2 dny

Naši kuchaři si vyzkoušeli přípravu velice kvalitního demi-glace.

Recept:
Očištěnou kořenovou zeleninu orestujeme, přidáme vepřové kosti a rajčatový protlak. Vše rozložíme na plechy a pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů v troubě. Poté vše vyjmeme, vložíme do studené vody, přilijeme červené víno a táhneme zlehka 2 dny …

VÍCE »

Učit moderně a efektivně lze i v odborném výcviku

Žáci oboru Kuchař-číšník budou ode dneška moci zažívat zpestřenou výuku díky nově nainstalovanému dataprojektoru. Učitelé odborného výcviku tak mohou využívat jimi vytvořené výukové filmy z covidového období nebo výukové filmy z internetu. Přece jenom není reálné uvařit všechny pokrmy světa, někdy tedy poslouží film či recepty z on-line kuchařek …

Michal Koch, učitel OV

VÍCE »

Olympiáda z německého jazyka

V uplynulých dnech se na naší škole konala olympiáda z německého jazyka. Pro studenty byl připraven didaktický test, který se skládal z poslechů, porozumění textu, popisování obrázku a doplňování slovní zásoby do textu. Na vypracování testu měli žáci 45 minut. Nejvíce bodů získala …

VÍCE »

Soutěž našich kuchařů

Žáci oboru Kuchař-číšník soutěžili v soutěžních týmech v jednotném vaření polévky a hlavního chodu s přílohou. Soutěžily mezi sebou 4 týmy.  Po vyhlášení výsledků byli vítězové odměněni balíčkem dobrot.

Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Umíme připravit chutný oběd

Žáci oboru Kuchař-číšník se v odborném výcviku věnovali obsluze hostů a servírovali připravené tortily s trhaným masem.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Prezentace závěrečných odborných prací žáků SOŠ Dvořákova

V pondělí 23. ledna prezentovali žáci z oboru Agropodnikání a Podnikání své závěrečné práce dle vybraného tématu. Na těchto pracích žáci pracují více než rok ve spolupráci se svými zadavateli. Letos bylo odprezentováno celkem 43 prací. Žáci museli nejprve zpracovat téma závěrečné práce tak, aby bylo dosaženo stanoveného cíle a následně svoji práci odprezentovat před komisí, která byla složena z učitelů odborných předmětů …

VÍCE »

Připomenutí holocaustu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

VÍCE »

Nové floristické techniky a styly v praktické výuce zahradníků

Dne 31. 1. 2023 si žáci a žákyně oboru Zahradník ze 2. a 3. ročníku na odborném výcviku vyzkoušeli floristickou techniku lepení plnokvětých lilií.
Z jednoho stonku lilie si odstříhali jednotlivé květy. Vybrali si jeden nejkrásnější květ, na který lepili jednotlivé okvětní plátky, které si připravili z dalších květů. Nakonec květy dozdobili zelenými listy opět z lilie. Používali speciální lepidlo na květy …

VÍCE »

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař

Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

VÍCE »

Kvalitní demi-glace se „táhne“ 2 dny

Naši kuchaři si vyzkoušeli přípravu velice kvalitního demi-glace.

Recept:
Očištěnou kořenovou zeleninu orestujeme, přidáme vepřové kosti a rajčatový protlak. Vše rozložíme na plechy a pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů v troubě. Poté vše vyjmeme, vložíme do studené vody, přilijeme červené víno a táhneme zlehka 2 dny …

VÍCE »

Učit moderně a efektivně lze i v odborném výcviku

Žáci oboru Kuchař-číšník budou ode dneška moci zažívat zpestřenou výuku díky nově nainstalovanému dataprojektoru. Učitelé odborného výcviku tak mohou využívat jimi vytvořené výukové filmy z covidového období nebo výukové filmy z internetu. Přece jenom není reálné uvařit všechny pokrmy světa, někdy tedy poslouží film či recepty z on-line kuchařek …

Michal Koch, učitel OV

VÍCE »

Olympiáda z německého jazyka

V uplynulých dnech se na naší škole konala olympiáda z německého jazyka. Pro studenty byl připraven didaktický test, který se skládal z poslechů, porozumění textu, popisování obrázku a doplňování slovní zásoby do textu. Na vypracování testu měli žáci 45 minut. Nejvíce bodů získala …

VÍCE »

Soutěž našich kuchařů

Žáci oboru Kuchař-číšník soutěžili v soutěžních týmech v jednotném vaření polévky a hlavního chodu s přílohou. Soutěžily mezi sebou 4 týmy.  Po vyhlášení výsledků byli vítězové odměněni balíčkem dobrot.

Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Umíme připravit chutný oběd

Žáci oboru Kuchař-číšník se v odborném výcviku věnovali obsluze hostů a servírovali připravené tortily s trhaným masem.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Prezentace závěrečných odborných prací žáků SOŠ Dvořákova

V pondělí 23. ledna prezentovali žáci z oboru Agropodnikání a Podnikání své závěrečné práce dle vybraného tématu. Na těchto pracích žáci pracují více než rok ve spolupráci se svými zadavateli. Letos bylo odprezentováno celkem 43 prací. Žáci museli nejprve zpracovat téma závěrečné práce tak, aby bylo dosaženo stanoveného cíle a následně svoji práci odprezentovat před komisí, která byla složena z učitelů odborných předmětů …

VÍCE »

Připomenutí holocaustu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

VÍCE »

Nové floristické techniky a styly v praktické výuce zahradníků

Dne 31. 1. 2023 si žáci a žákyně oboru Zahradník ze 2. a 3. ročníku na odborném výcviku vyzkoušeli floristickou techniku lepení plnokvětých lilií.
Z jednoho stonku lilie si odstříhali jednotlivé květy. Vybrali si jeden nejkrásnější květ, na který lepili jednotlivé okvětní plátky, které si připravili z dalších květů. Nakonec květy dozdobili zelenými listy opět z lilie. Používali speciální lepidlo na květy …

VÍCE »

Partneři školy