Ze života školy

Naši studenti se rádi vracejí!

Právě dnes, kdy učitelé mají svůj světový den (od 5. října 1994), kdy si připomínáme výročí přijetí doporučení ze společné konference Mezinárodní organizace práce při OSN (ILO) a UNESCO z roku 1966 k postavení učitelů, tzv. Chartu učitelů, se rozhodly naše bývalé žákyně navštívit svou školu, svou třídní učitelku a také se chtěly setkat s žáky oboru Kuchař-číšník, který samy absolvovaly a předat jim vlastní zkušenosti.

VÍCE »

Za památkami do rakouské metropole Vídně

Vídeň, město nám nadosah. Přesto jej řada našich studentů nezná a to jsme jako vyučující německého jazyka chtěli změnit. Povedlo se.
V úterý 4.10.2022 se skupina 47 žáků naší školy vydala do tohoto města objevovat památky, architektonické skvosty a kulturní rozmanitosti. Hned při příjezdu do Vídně zaujala žáky netradiční stavba vídeňské teplárny, kterou navrhnul architekt Friedensreich Hundertwasser (jeho dědeček se narodil v Šafově u Vranova n. Dyjí).

VÍCE »

Pracovní stáž našich žáků opět v Rakousku


V jednom z nejkrásnějších údolí Rakouska Wachau, které je zapsané na seznam kulturního dědictví, naleznete malebnou vinařskou vesnici Spitz. A právě zde se od 3. října nachází šest studentů naší školy, kteří se s velkou chutí vyzkoušet něco nového, vydali na dvoutýdenní pracovní stáž díky programu Erasmus+.

VÍCE »
Setkání bývalých spolužáků

Prezentace oborů školy při návštěvě ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly

Ministr zemědělství měl v naší škole nabitý program. Po besedě se žáky oboru Agropodnikání se setkal v areálu školního zahradnictví se zástupci všech oborů, ve kterých naši žáci studují, navštívil školní Minifarmu, cukrářské a pekařské dílny a kochal se nádherným výhledem na Znojmo a Hradiště z našich teras.
Foto a informace uvnitř
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele

VÍCE »

Žáci všech ročníků oboru Agropodnikání diskutovali s ministrem zemědělství Ing. Zdeňkem Nekulou

Součástí letošní Krajské soutěže v orbě byla také beseda pana ministra se žáky. Žáci se na pana ministra těšili a připravili si pro něj otázky na témata, kterými žije dnešní zemědělství – biopaliva, bioprodukty, Green Deale, scelování či rozdělování zemědělských ploch, dotace pro zemědělce apod. Zajímavé bylo také dozvědět se něco o velkém koníčku pana ministra, kterým je včelaření.
Foto uvnitř
Na webu ministra Nekuly je informace o návštěvě naší školy a besedě se žáky:
https://1url.cz/
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele

VÍCE »
Ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula a ředitel školy Ing. Libor Pelaj

Ohlédnutí za Krajskou soutěží v orbě

Dne 22. 9. 2022 uspořádala Střední odborná škola Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace, 18. ročník Krajské soutěže v orbě. Zúčastnili se žáci středních odborných škol z kraje Jihomoravského a Vysočiny a dále z Rakouska a Slovenska. Celkem soutěžilo 30 soutěžících ze 13 škol, z toho 8 dívek.
Žáci orali jednostrannými dvouradličnými pluhy. Při soutěži oráči nejdříve vyořou tzv. rozpich a poté následuje doorávka pozemku tzv. do skladu. Jejich výkon je průběžně hodnocen komisí rozhodčích a hodnotí se: provedení rozpichu, vyhlubování a zahlubování pluhu, přímočarost, hloubka a celkové provedení.

VÍCE »

Kování podkoviček

Žáci v odborném výcviku vyrábějí podkovičky – pro štěstí – pro soutěžící a návštěvníky Prezentace středních škol.
Leoš Cejpek, učitel OV

VÍCE »

Příprava zvěřiny

V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

VÍCE »

Projekt Krokus 2022

Žáci třídy 3. C se zapojili do mezinárodního projektu Krokus, jehož cílem je připomínka obětí holocaustu za druhé světové války. Tento projekt každoročně pořádá irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělání a kulturu Židovského muzea v Praze. Projekt, doplněný doprovodnými výukovými aktivitami v podobě seznámení se s historickou tematikou holocaustu a jeho významem pro dnešní svět, poběží v naší škole v několika následujících měsících.

VÍCE »

Představíme svoji školu budoucím žákům!

Dne 4. 11. 2022 se koná v naší škole Prezentace středních škol, na které se představí mnoho středních škol z našeho okolí. Žáci 9. tříd, kteří se rozhodují o svém budoucím povolání, zde získají informace o studiu přímo od učitelů a často i žáků různých středních škol.
Samozřejmě i naše škola ve své expozici v respiriu v 1. patře a v učebně 209 představí všechny studijní i učební obory, žáci předvedou své dovednosti v pečení, vaření, opravách, kování, vázání květin, balení dárků …
Zveme všechny žáky ze základních škol i jejich rodiče k návštěvě naší školy!
Prezentace středních škol 2022

VÍCE »

Trikolórový den

V pátek 21. října proběhl v naší škole „Trikolórový den“, který pořádal žákovský parlament. Cílem bylo připojit se k oslavám Dne vzniku samostatného československého státu 28. 10. 1918. Žáci měli za úkol přijít do školy v oblečení v barvách naší státní vlajky. Mnozí nezapomněli, a tak po celý den bylo v budově školy modro, bílo a červeno. Děkujeme všem žákům a učitelům, kteří se této akce zúčastnili.
Žákovský parlament

VÍCE »

Ocenění pro školní chléb s česnekem!

Jako každý rok, i letos, jsme zaslali náš školní pekařský výrobek do soutěže, pořádané Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2022“.
Náš výrobek porotcům chutnal a proto mu udělili Čestné uznání a nám právo užívat u tohoto výrobku logo „Chuť jižní Moravy“.
Česnekový chléb, jako i ostatní druhy pekařského sortimentu, upekla do soutěže a peče pro zákazníky již několik let  učitelka odborného výcviku Lenka Pikartová.

VÍCE »

Podzimní sklizňové práce v našem okrese

Dne 19. 10. 2022 jsme v rámci odborné exkurze s obory Agropodnikání navštívili rodinnou farmu Jelénkovi ve Valtrovicích, kde jsme se seznámili se sklizní a zpracováním kukuřice na zrno.
Shlédli jsme sklizeň za pomocí sklízecí mlátičky Claas s 8 řádkovým adaptérém. Zjistili jsme, že kukuřice je odvážena na sušičku, která je vyhřívaná LTO. Zde se suší na požadovanou hodnotu 14% sušiny. Takto upravené kukuřičné zrno je následně prodáváno do Rakouska na výrobu potravinářské kyseliny citrónové.

VÍCE »

Ochutnávka po italsku

Dne 18. 10. 2022 ve výuce předmětu technologie oboru Kuchař – číšník třídy 3. KC po probraném tématu „MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ“, si žáci 3. KC připravili ochutnávku surovin a typických pokrmů italské kuchyně.
Zde jsou postřehy několika žáků této třídy:
Adéla Čechová – „Podle mého názoru byla ochutnávka super a díky ní víme, co jí v Itálii. Ale kapary mi nechutnaly – ale to bylo jediné, co mi nechutnalo. Kdo neochutnal, přišel o hodně.“

VÍCE »

Použití nové techniky v praxi

Od letošního školního roku  žáci oboru Agropodnikání používají při sklizni hroznů  nový traktorový přívěs pro přepravu hroznů. Přívěs na hrozny je jednou z nových učebních pomůcek pořízenou rámci nákupu pro naši školu jako Centra odborného vzdělávání.

VÍCE »

Moderní úprava kapra

Naši žáci si zkoušejí moderní úpravu ryb, kdy má prostor jejich fantazie. Výsledkem byly báječné rybí pokrmy a už nyní se těší na další výuku.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Partneři školy