V pátek 24. 4. 2024 se konal interaktivní webinář, kterého se zúčastnili žáci 1. ročníku oboru Kuchař-číšník a Prodavač. Téma webináře bylo “Zdravá výživa a jak na ni”.
Tento webinář připravil Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství …Webinář byl zaměřen na konzumaci jídla z obecného i konkrétního pohledu. Žáci se dozvěděli mnoho nových a zajímavých informací. Dozvěděli se o:
· Významu vyvážené stravy: Jak správně kombinovat různé potraviny, aby tělo dostalo všechny potřebné živiny.
· Prevenci a léčbě nemocí: Jak strava ovlivňuje naše zdraví a jaký vliv má na prevenci různých onemocnění.
· Zajímavostech o superpotravinách: Co jsou to superpotraviny a jaké mají prospěšné účinky na naše tělo.
· Praktických tipech pro každodenní stravování: Jak si připravit zdravé a chutné jídlo doma.
Zde jsou postřehy několika žáků, kteří se zúčastnili webináře na téma “Zdravá výživa a jak na ni”:
1. Dominik: „Webinář byl pro mě velmi poučný. Dozvěděl jsem se, že ženy se dožívají více let než muži, také jsem se dozvěděl, že musíme jíst zdravé potraviny například zeleninu, ovoce a nesmíme ve velkém jíst třeba uzeniny.
2. Eliška: „Mě na webináři moc nic nezaujalo, protože tam bylo hodně věcí, které jsem už dávno věděla, že máme jíst zdravě, nemáme jíst přeslazené pokrmy a pokrmy ve kterých je moc tuku, také že nemáme konzumovat moc uzených potravin.“
3. Matěj: „Zaujalo mě, že muži žijí kratší dobu než ženy. Také že průměrná žena má jíst denně 1 800 kalorií, když necvičí, až 2 400 kalorií, když denně cvičí.“
4. Nikola: „Naučila jsem se, jak správně kombinovat různé potraviny, aby mé tělo dostalo všechny potřebné živiny. Teď vím, že nejde jen o to, co jíme, ale také o to, jak to jíme.”
5. Matyáš: “Zajímalo mě, jak strava ovlivňuje naše zdraví. Webinář mi ukázal, že prevence nemocí začíná u stolu. Mám teď větší motivaci jíst zdravěji.”
6. Tomáš: “Dost mě zaujalo, že bílkoviny se získají nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec, či masa. Také co jednotlivé potraviny obsahují – například ryby – vysoké množství kvalitních bílkovin, ořechy obsahují 70 % tuku, 18 % bílkovin a 3 % sacharidů, vitamíny E, B1 a B6. Semínka mají vysoký obsah tuků a bílkovin, vlákniny, cenných vitamínů E, B – především vápník, hořčík, železo, mangan a zinek.
7. Vanesa: Projekt o výživě mě zajímal, poučilo mě to dost. Bylo to zajímavé – dozvěděla jsem se, co jsem ještě nevěděla a budu se snažit zkusit jíst 5 x denně ovoce a zeleninu. Zajímavé bylo, že máme sníst plnou dlaň ovoce nebo zeleniny. Ráda se touto formou dozvídám nové a zajímavé informace.
Webinář byl velmi úspěšný a žáci byli nadšeni novými poznatky. Děkujeme Mgr. Daně Hrnčířové, Ph.D. z 3 lékařské fakulty Univerzity Karlovy za pěknou přednášku. Těšíme se na další inspirativní akci.
Mgr. M. Rožnovská