
Naši žáci pojedou do Prahy pro osvědčení za nejlepší Samostatnou odbornou práci
Blíží se předání osvědčení za nejlepší Samostatnou odbornou práci za rok 2022. Tuto soutěž jako každoročně vyhlásila Hospodářská komora ČR a CZV V-Cermat.
Blíží se předání osvědčení za nejlepší Samostatnou odbornou práci za rok 2022. Tuto soutěž jako každoročně vyhlásila Hospodářská komora ČR a CZV V-Cermat.
Dne 15. 11. 2022 jsme se jeli podívat na Mendelovu univerzitu v Brně. Celý program na univerzitě byl rozdělen na čtyři okruhy. První okruh byl o zootechnice a rybářství. V tomto okruhu jsme se podívali do míst, kde chovají slepice, křepelky a různé druhy ryb. Druhý okruh byl o technologii potravin, kde jsme se podívali do místní výrobny těstovin, čokoládovny, pekárny, řeznictví a místního pivovaru.
Naši žáci se připravují s učitelem odborného výcviku Michalem Kochem na soutěž, která se koná v Praze dne 22. 11. 2022. Držme jim pěsti 🙂
PaedDr. Helena Klepetková
Ředitel školy, Ing. Libor Pelaj, předal žákům pochvalu ředitele školy za výbornou reprezentaci v Krajské soutěži v orbě s mezinárodní účastí a poblahopřál jim k dosaženým úspěchům a skvělým umístěním na stupních vítězů.
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele
Členové žákovského parlamentu zvou své spolužáky a učitele na akci s názvem Den bez batohu. Vymyslete co nejoriginálnější způsob, jak si přinést učebnice, sešity a ostatní učební pomůcky do školy, když zrovna máte nechat batoh doma. Přehlídka vašich „bezbatohů“ proběhne ve dnech 16. a 23. listopadu v 9.40 ve druhém poschodí v respiriu. Nejkreativnější nápady budou oceněny. Těšíme se na vás!
Žákovský parlament
Dnes informovalo studentské rádio o tom, proč máme ve čtvrtek volno – co je za státní svátek? Také jsme od 4. A dostali oznámení ze školského parlamentu o tom, že třída, která bude mít vysílání, bude v tomto týdnu i uklízet prostor před školou. Super nápad!
Prostor před školou je vizitkou nás všech, tak si ho pojďme udržovat čistý!
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele
Podívejte se na video z vysílání nebo si přečtěte povídání o státním svátku….
Dne 7. 11. 2022 navštívil naši školu technolog firmy Ireks Enzyma. V rámci odborného workshopu seznámil žáky 3. ročníku oboru Cukrář s novými výrobky určenými pro vegany. V rámci workshopu si žáci vyzkoušeli práci s moderními surovinami a technologii jejich zpracování. Pod vedením technologa vyrobili žáci chutné výrobky pro vegany.
Marie Polachová, učitelka odborného výcviku
Žáci 2. a 3. ročníku obor Řezník-uzenář se zúčastnili výlovu ryb v Jaroslavicích. Viděli průběh zátahu pomoci sítí. Dále vlastní výlov, který se provádí mechanickým keserem. Následně třídění ryb dle velikosti a jejich přesun do kádí a odvoz auty na sádky. Byli seznámeni s tržními druhy ryb a s jejich zpracováním. Vyzkoušeli si omračování, zabití a následnou úpravu ryb.
Ing. Milada Veselá
Šestice účastníků pracovní stáže v rakouském Spitzu si pro žáky 2. ročníku oboru Agropodnikání připravila prezentaci, aby jim přiblížila pobyt a práci ve vinařské oblasti Wachau. Stážisté se zaujetím vyprávěli zážitky jak z pracovního prostředí (sběr hroznů, práce s technikou, produkce vína, označování lahví etiketami, …),
Výroba domácí vepřové paštiky s brusinkami dle vlastního receptu:
suroviny na 1 kg: vepřový bůček bez kůže 300 g, vepřová plec 300 g, vepřova játra 200 g, cibule 150 g, brusinky 50 g, sůl a pepř dle chuti, všechny suroviny namlet na jemno, důkladně promíchat, vložit do zavařovacích sklenic a zavařit na 100 stupňů 3 hodiny.
Žáci oboru Kuchař – číšník přejí dobrou chuť!
Opraváři zemědělských strojů při ukončení kurzu svařování vyráběli svícny na vánoční výstavu:
Zveme všechny žáky, rodiče, děti z mateřských a základních škol a širokou veřejnost k návštěvě naší školní vánoční výstavy.
Výstava bude otevřena od 15. do 21. 12. 2022 v čase od 8:00 do 16:00.
Evropské Vánoce
Jsme studentská firma ve spolupráci s JA Czech. Zaměřujeme se na výrobu svíček a čokolád.
Všechno je u nás vyráběno ručně a s láskou a kvůli tomu, že se vše vyrábí ručně, jsou naše výrobky zcela jedinečné.
A nezapomeňte sledovat naše sociální sítě, kde si můžete naše produkty zakoupit a dozvíte se o nových produktech jako první!
Dne 22. 11. 2022 se žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů vydali do firmy Trivium Packaging (dříve Obalex Znojmo), aby se seznámili s praktickým využitím stříhání kovů a tváření za studena. Tato firma má o naše žáky zájem, takže je jejich možným budoucím zaměstnavatelem.
Organizátorem exkurze byl Vítězslav Bořecký, učitel OV.
V těchto dnech probíhají na odloučeném pracovišti Hakenova závěrečné zkoušky základních kurzů svařování.
Roman Vaškových, učitel OV
Správný kuchař zvládne všechny přípravy pokrmů – vaření, dušení, pečení i třeba grilování na zahradní párty 🙂
Dne 23. 11. 2022 navštívili žáci oboru Zahradnické práce adventní dílny a vánoční jarmark pořádaný ZŠ, MŠ a PrŠ Znojmo.
Žáci si prohlédli si vánoční výzdobu školy a vánoční jarmark na pracovišti Jezuitská 1, se zaujetím si vytvořili drobné dárečky a přáníčka.
Dne 18. 11. 2022 probíhala výuka 1. ročníku oboru Kuchař – číšník v americkém stylu pečení domácích baget a ukázka technologické úpravy sous-vide, následně pečení vepřového masa na pomerančích a zvolení správných surovin, doladění pokrmu zeleninovým salátem, pikantními hranolkami, cibulovými kroužky a cibulovou marmeládou. Celý pokrm jsme zjemnili česnekovým dipem.
Partneři školy
Copyright © 2019
Střední odborná škola Znojmo,
Dvořákova, příspěvková organizace - Zřizovatelem školy je Jihomoravský kraj, Žerotínovo nám. 449/3, 601 82 Brno.
Všechna práva vyhrazena